Кръвен тест открива болест на Паркинсон

Още преди изявата на симптомите
Обновена: 6 дек 2011 10:24 | 6 дек 2011 10:20, Румяна Тасева
Кръвен тест открива болест на Паркинсон
Източник: Reuters

Обикновен кръвен тест може да установи болестта на Паркинсон преди изявата на симптомите, твърдят британски учени. При иновативно изследване се открива специфично вещество в кръвта на хората, при които се развива заболяването.

За момента няма тест, който да се използва при поставянето на диагнозата. Изследователите обаче се надяват, че откритието им ще допринесе за разработването на такъв метод.

В проучването си учените от Университета в Ланкастър, Великобритания, оценяват състоянието на засегнати от заболяването. Те установяват наличието на специфичен протеин, фосфорилиран алфа-синуклеин (PAS), в кръвта им, в сравнение със здрави хора.

Според тях наличието на протеина в кръвта може да се смята за индикатор на болест на Паркинсон.

Медиците предполагат, че на тази база може да се разработи лекарство, с което да се предотвратят уврежданията на мозъка вследствие на заболяването.

Разработването на кръвен тест за скрининг ще помогне на лекарите за ранното откриване на Паркинсон и предприемане на навременно лечение преди изявата на симптомите.

Д-р Джералд Уаизман обяснява, че представата на хората относно болестта е свързана основно с външните симптоми като неволни движения. Много от страдащите обаче също така развиват и неврологични проблеми, които са по-трудни за откриване.

Болестта се отразява на начина, по който мозъкът координира движенията на тялото, което рефлектира върху дейности като ходене, говорене, писане и други. Засегнати са милиони души по света.

Засяга представителите и на двата пола, въпреки че по-често диагноза се поставя при жените. Симптомите обикновено се появяват след навършване на 50 години.

Изследването е публикувано в списание FASEB.

Още полезни новини за здравето четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: болест на Паркинсон
Още от
Спонсорирано съдържание