Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияДископатия (дискова херния)
Дископатия (дискова херния)

Определение
Най-честата причина на поясно-кръстцовия (лумбосакрален) радикулит (до 90% от случаите) е лумбалната (поясната) дискова херния. Тя възниква на основата на остеохондроза на прешлените (хронично невъзпалително заболяване на гръбначния стълб и неговия свързочен апарат).


Клинична картина
Болестният процес засяга преди всичко междупрешлените дискове. Страничната лумбална дискова херния се проявява с болестната картина на лумбо-сакрален радикулит. Тя започва остро, най-често след физическо усилие (вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне) като лумбаго или "секване". Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено тя преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно страничната повърхност на крака.
След няколкодневен постелен режим със или без лечение болката стихва и изчезва, но след месеци или години отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За появата й известна роля играят простуда, огнищна инфекция и други възпалителни или токсични причини. Като заболяване лумбалната (поясната) дискова херниия се представя с два рязко очертани синдрома вертебрален (прешленен) и коренчев.


Вертебралният синдром се изявява с изглаждане на физиологичната поясна лордоза (извивката на гръбначния стълб в пояса напред), поява на сколиоза (S-образно извиване на гръбначния стълб в пояса встрани), която може да наклони гръбначния стълб към болния крак, а най-често при дискова херния L5 - S1, или да предизвика наклоняване на гръбначния стълб към здравия крак, което се среща по-често при дискова херния на ниво L4 - L5. При вертебралния синдром се наблюдава още рефлексно напре жение (скованост) на мускулатурата около гръбначния стълб и трудна подвижност в поясната област. Особено затруднено е изправянето в пояса и кръста, което се съпровожда със засилване на болката.


Коренчевият синдром е сетивен и се характеризира със спонтанна и предизвикана болка, усилваща се при кихане, кашляне, смях или опит за движение. Най-често се засягат последното пето поясно коренче и първото кръстцово коренче. Освен по задно-страничната повърхност на бедрото и подбедреницата, болката често се излъчва към тилната част на стъпалото и палеца (при увреждане на L5-коренче) и към петата и малкия пръст (при увреждане на S1-коренче). При дискова херния на нивото L4 - L5 диск сe засяга L5-коренче. Смутената зона има формата на лента или "лампаз", обхваща предно-външната повърхност на подбедреницата, вътрешната част на стъпалото, II, III и IV пръсти, а твърде често и палеца. При дискова херния между L5 и S1 - прешлените се уврежда S1 коренче, като сетивността е нарушена по задно -страничната част на подбедреницата, горно-външната повърхност на ходилото и V пръст.
При лумбална дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко и най-често се изразяват с понижен мускулен тонус и с хипотрофия на мускулатурата на седалището и подбедрицата. Рядко се наблюдават временни парализи или парези.


Лечението на дисковата херния е консервативно, с поставяне на болния на твърдо легло и прилагане на обезболяващи медикаменти. При неуспех се прибягва до хирургическо лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator