Изследователи разработват стационарна ръка робот, която да е 10 пъти по-устойчива на движения от човешката ръка, съобщиха от Европейския съюз.

Ръката робот може да помага на неврохирурзите при извършването на сложни и деликатни операции на мозъка. Тя може да извършва 13 вида повече движения в сравнение с човешката ръка, особено необходими при минимално-инвазивна хирургическа интервенция.

Проектът е озаглавен ROBOCAST и е финансиран от Европейския съюз. За разработването му взимат участие британски, немски, италиански и израелски изследователи.

ROBOCAST е пробив в роботизирането в неврохирургията, който може да помогне при лечението на мозъчен тумор, епилепсия, болестта на Паркинсон и синдрома на Турет.

Роботизираната ръка има функция за обратна връзка, което дава възможност на хирурга да прецени приложената сила и чувствителността на тъканите.

NEWS_MORE_BOX

 

На този етап ръката е тествана само върху манекени. При интервенцията се вкарва сонда през малка дупка в черепа, чиято цел е извършване на тъканни манипулации или изсмукване на кръв и други течности.

Роботизираната ръка може да намали времето на операцията до 10 пъти, което я прави особено полезна при защитата на деликатното и жизнено важно мозъчно вещество, съобщават изследователите.

Изпълнителната комисия на Европейския съюз е похарчила 400 милиона евро за осъществяването на около 100 проекта по роботика.

От Брюксел заявиха, че глобалното търсене на робот-продукти за хирургически цели през 2010 г. е на стойност около 15,5 милиарда евро. Три милиарда от тях са от Европа.