Сънят е основен начин да си отпочинем, а пълноценната почивка обещава активност, ползотворен работен и учебен процес. Сънят възстановява енергийните запаси на нервната система, които се изразходват по време на бодърстването. По време на съня се съгласуват физиологичните, биохимичните и обменните процеси и се постига баланс във функциите на вътрешните органи, които заради стреса и напрежението през деня губят синхрон.


Със съня се преодоляват състояния на стрес, възстановява се имунна система, организмът става по-устойчив на инфекции, избягват се състояния на неврози или склонността към появата им.


Появата на сънливост и постоянно чувство на изтощение са първите признаци на преумора.
Дори незначителните нарушения на съня при здрави хора понижават функционалните възможности на организма. Така по-трудно се превъзмогва ежедневното натоварване, което от своя страна се отразява на почивката. Това води до порочен цикъл, който накърнява жизнения тонус и води организма до стрес.


От нарушения на съня се оплаква всеки четвърти човек. По данни от проучвания през последното десетилетие употребата на сънотворни медикаменти сред населението се повишава няколко пъти.


Повечето от хората, които прибягват до подобна терапия, обаче имат нарушен сън поради психогенни фактори и могат да се справят с проблема по по-лек начин.


Проблеми със заспиването и сънят имат и децата, когато е нарушен режимът сън-бодърстване, при прекомерно натоварване в училище и занимания  на компютъра.


Сънят е естествена физиологична потребност на човека. 1/3 от живота на човек преминава в сън.


Колко сън ни е нужен?
Изследвания на учени показват, че нормалната продължителност на съня при новородените е от 11 до 23 часа, като постепенно продължителността намалява и при двугодишните става 10-12 часа.


При децата от 2 до 4 години разликата в продължителността на съня се колебае между 5-6 часа, а при децата в училищна възраст между 1-6 часа.


При 20- до 30-годишните нуждата от сън се различава с 2-5 часа. Над 60-годишна възраст сънят може да е с продължителност 5 или 13 часа и това да е нормално. 


При всеки човек нормалната продължителност на съня е индивидуална. Продължителността на съня се мени и според качеството, което от своя страна зависи от много фактори. Например, при сън на свеж въздух, нуждата от сън намалява с 1 час.


Има личности, които успяват да се възстановяват за относително кратко време. Такъв пример е е Едисон, който се  възстановявал за малко повече от 2 часа в денонощие, на Наполеон му били нужни само минути, за да се почувства отново напълно бодър.


Всеки е наясно или може да установи от колко часа сън се нуждае. При децата този процес се установява най-лесно. Детето се оставя да спи докато се събуди спонтанно, като се слага в обичайните часове в леглото. Изчислява се средно аритметичното число за седмица. Продължителността на полезния сън може да се изчислява веднъж на две-три години.
При възрастните нормата от сън се определя по аналогичен начин.


За всеки е характерен определен ритъм на активност. Част от хората предпочитат да си лягат и стават по-рано. Други се отдават на занимания  вечерта и предпочитат да стават по-късно. Трети могат да променят режима си на бодърстване и сън без това да им създава дискомфорт.


Всъщност опасен е вариантът, в който не се спазва режим за продължително време. Това води до тежки нарушения на съня и свръхнатоварване на нервната система.


Обикновено, за да се избегнем сънливостта се злоупотребява с консумация на кафе и други кофеин съдържащи продукти, което рефлектира върху съня като бумеранг и налага прием на сънотворни.

 

Втора част: Как да помогнем на съня?

Трета част: Автогенна тренировка за сън и релакс