Ezine.bg»Статии»Здраве»За какво сигнализират болките в гърба

За какво сигнализират болките в гърба

За какво сигнализират болките в гърба

Много хора, особено тези, чиято професия е свързана с обездвижване, изпитват неприятните болки в гърба.

Според най-пресните проучвания, от болки в гърба страдат повече от 90% от европейците на възраст над 30 години. Лошото е, че ако не им обръщате внимание, неминуеми с нарастване на възрастта проблемът почти няма как да отшуми сам, а точно обратното - ще се влоши.

Причините за болките в гърба могат да бъдат много. Най-често срещаната е изстудяването. Особено коварни са през лятото климатиците и теченията на широко отворени прозорци.

Това всъщност е и най-малкият дявол. Защото тези болки могат бързо да отшумят чрез гелове със загряващ ефект. Но не бива да допускате простудяването да се повтаря непрекъснато, защото ще ви докара по-сериозни грижи.

Болките в гърба могат да бъда предизвикани и от миозит на мускулите. Това е възпаление, което се появава не само от преохлаждане, но и от инфекциозни и паразитни заболявания, прекалено голямо напрежение или токсично въздействие.

Лумбагото е друго заболяване, което засяга гърба и кръста. Представлява остра кратковременна болка в областта на в кръста, която често се предава и върху крака. Тази болка се появява след вдигането на тежко или при резки движения. Лумбагото е първият признак за появата на радикулит.

Радикулитът е възпаление на коренчетата на периферните нерви излизащи от гръбначния стълб.

Дисковатата херния пък се проявява с постоянни болки в кръста, засилващи се при ходене и дори при най-малкото движение. От дискова херния не се умира, но пък и няма да се излекувате окончателно никога.

Дисковата херния е най-честото заболяване на нервната система и е на второ място след простудните заболявания като причина за временна нетрудоспособност.

Най-честото хирургично заболяване на гръбначния стълб е дископатията. В повечето случаи дископатиите настъпват в резултат на множествени, често повтарящи се микротравми или физическо напрежение.

Дисковата херния и дископатията се срещат и в млада възраст. Обикновено се касае износване и преждевременно остаряване на структурите на гръбначния стълб.

За да не страдате накрая, най-добре си обърнете внимание дори и при най-малки симптоми на постоянни болки в гърба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest