ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 съвета срещу болки в гърба и кръста

Болки в гърба и кръста – какво помага при този проблем?

Здравейте, уважаеми редактори на вестника, ваш редовен читател сьм и се надявам да напишете нещо повече за болките в гръбначния стълб и да ми дадете съвет. Неврологът ми каза, че имам разтваряне на прешлените и ошипяване. Предписа ми инжекции и таблетки за пиене, но след около месец болките се появиха отново. Кръстът отново започна да ме боли. Лекарят ми забрани да вдигам тежести, но как да го направя, когато работа­та ми е такава? Наложи се да напусна работата си през януари. Затова се обръщам към вас да ми дадете съвет, какво трябва да направя, за да се излекувам. Аз съм на 49 години. Вярвам, че ще получа от вас полезен съвет, нали съм ваш читател!

Пламен Попов – ул. „Кольо фичето“ 22. Велико Тьрново 5100

Най-разпространената болка е тази в кръ­ста или в други места на гръбначния стълб. По статистически данни 80% от населението на земята поне веднъж е имало инцидент с болки в гърба. Много са наименованията на заболяването – лумбаго, лумбалгия, ишиас, дископатия и т.н. Обикновено острата болка се появява внезапно, често с характер на схващане след физическо натоварване, простуден момент, а понякога без запомняща се причина. Засяга най-трудоспособната възраст и често лечението е доста продължително.

болки в гърба и кръста
Какво помага при болки в гърба и кръста?

С проблема се занимават общопрактикуващи лекари, невролози, физиотерапевти, ортопеди, ревматолози кинезитерапевти. Невинаги болки­те в гърба и кръста са дископатия или лумбаго – така започват много сериозни и често трудно лечими заболявания. Има много информация в пресата, както и в много брошури за профилак­тиката при появата на болките в гърба.

НЯКОИ ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ СА:

  • Не вдигайте тежки предмети.
  • Бъдете внимателни при избора на подходящ за вас спорт – обикновено плуването е най-малко травматичният спорт за гърба.
  • Спете на твърдо и удобно легло.
  • Ходете с обувки и дрехи, удобни и непровокиращи травми.
  • Продължителни пътувания защитете с ор­топедичен колан.
  • Използвайте колана и при физически нато­варвания.
  • При поява на болки в кръста ограничете дневната си активност.

Острата и режеща болка в гърба може да бъде толкова интензивна, че човек да не може да се движи. Основната причина е износването на гръб­начния стълб и особено на междупрешленните дискове. Ако междупрешленният диск „си е изпял песента“, то прешлените при невнимателно движение могат да се обърнат един върху друг и да притиснат нервите на гръбначния мозък. Като реакция на болката се свиват мускулите на гърба.

Лумбагото бива изключително болезнено, нерядко се съпътства от пареза и изчезване на чувствителността на краката. Това е типично и за т.нар. ишиас, който може да се съпровожда от изпадане на междупрешленен диск. Изпадалите дискове могат да бъдат върнати в предишното им положение по оперативен път. Но имайте предвид, че операцията отстранява само изпад­налия диск, а не причината за това.

Радикулитът е най-разпространеното заболя­ване на периферната нервна система, при което във възпалителния процес се въвличат снопчетата нервни влакна, излизащи от гръбначния мозък (т.нар. коренчета на гръбначномозъчните нерви).

ВПРОЧЕМ!

Най-разпространената причина за радикулита са заболяванията на гръбнака. Така например при остеохондроза се губи еластичността на междупрешленните дискове, които играят ролята на амортисьори в организма. По местата на свързване на прешлените с променените цискове се на­трупват соли, образувайки понякога най-причудливи форми (остеофити). Тези образувания при физически натоварвания заедно с дисковете се наместват в пролуките на гръбначния канал и междупрешленните отвори, притискайки преминаващите през тях коренчета на гръбначния мозък, в резултат се появяват силни болки, а движенията рязко се ограничават.

Успехът на лечението зависи от това да се започне навреме. Наред с обезболяващите сред­ства се изписват физиотерапевтични процедури, масаж на гръбнака. Оздравяването е възможно само при настойчиво комплексно лечение. Профи­лактиката на заболяването е насочена към предо­твратяване на нови болкови атаки, към разнасяне на остеофитите и симетрично разпределение на мускулните натоварвания.

Материалът е от в-к „Доктор”

Оригиналният колан „Нанобелт“ помага при болки в кръста! 

За изправяне на гърба, използвайте ортопедичния колан „Меджик белт Гръб“!

При силни болки – СТОП ПЕЙН е решението!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “10 съвета срещу болки в гърба и кръста

  1. Николета каза:

    При болки в кръста и гърба мога да ви предложа хранителната добавка Реставит Алфа и Омега, защото съставките в нея, работят за смазване на ставите и намаляват болките в ставите.

  2. Pingback: Какъв риск от усложнения крият бабините рецепти при дискова херния и радикулит? | Лекува нет

  3. Pingback: Как да премахна болките от дископатията? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *